CDA vindt dat vergoeding slachtofferadvocaten beter kan

Het CDA heeft – tijdens een debat over de begroting in de Tweede Kamer – laten weten dat de tarieven voor slachtofferadvocaten moeten verbeteren. CDA-politica Van Toorenburg vindt dat de vergoeding achtergesteld is aan de vergoeding van advocaten die verdachten bijstaan.

Van Toorenburg stelt dat het werk van een slachtofferadvocaat ‘een bijna risicovolle onderneming is geworden’. Dit omdat slachtofferadvocaten veel werkzaamheden niet vergoed krijgen. Volgens de CDA-politica wordt er nog te veel uitgegaan van de situatie in het verleden. Destijds werd vaak enkel een kleine vordering namens de benadeelde partij ingediend. Tegenwoordig verrichten de advocaten veel meer werkzaamheden voor slachtoffers.

Volgens Van Toorenburg krijgen advocaten – bijvoorbeeld als een advocaat wordt toegewezen via het Centrum Seksueel Geweld en niet via Slachtofferhulp – maar moeilijk een vergoeding. Ook gaf de politica als voorbeeld de artikel 12 Sv-procedure, waarvoor aan slachtofferadvocaten geen vergoeding wordt toegekend. Alhoewel er voor een artikel 12 SV-procedure door de Raad voor Rechtsbijstand in principe wel een toevoeging afgegeven wordt, beaamt ASP dat er veel werkzaamheden zijn waar een slachtofferadvocaat geen vergoeding voor ontvangt.

Van Toorenburg heeft inmiddels in de Tweede Kamer een motie ingediend. Hierin roept ze de regering op om onderzoek te doen naar gratis rechtshulppakketten voor slachtoffers. VVD, D66 en ChristenUnie hebben ingestemd met de motie.