Amateurvoetballer veroordeelt voor letsel veroorzaakt door tackle

Onlangs werd een amateurvoetballer door de rechtbank veroordeeld tot een taakstraf wegens mishandeling. In 2014 had de betreffende speler met een tackle een van zijn tegenstanders ernstig geblesseerd.

Het wordt de man aangerekend dat hij bewust het risico nam dat zijn tegenstander ten val kwam met mogelijk letsel als gevolg. Het slachtoffer liep een scheur in zijn enkel en een dubbele beenbreuk op.

De zaak heeft overigens veel overeenkomsten met een geding in het profvoetbal. Hierbij werd ook letsel opgelopen in een sport- en spelsituatie. In 2004 kreeg Sparta-speler Rachid Bouaouzan een rode kaart, werd hij langdurig geschorst en kreeg hij zes maanden voorwaardelijk opgelegd na een zware overtreding op Go Ahead Eagles-speler Niels Kokmeijer. Laatstgenoemde brak zijn been en moest hierdoor zijn voetbalschoenen aan de spreekwoordelijke wilgen hangen.

In tegenstelling tot de zaak in het profvoetbal waren er bij de amateurvoetbalwedstrijd geen video-opnamen beschikbaar. Echter, de rechter heeft de uitspraak gebaseerd op getuigenverklaringen. De veroordeelde amateurvoetballer heeft 100 uur taakstraf en een boete van circa 9.000 euro gekregen.

Lees ook: Boks in handpalm tijdens sport- en spelsituatie onrechtmatige daad?