Steeds meer huidkanker door zonnebaden

Het gebruik van de zonnebank in Nederland moet aan banden worden gelegd. Dat stelt prof. Peter Huijgens op nieuwswebsite AD.nl.

Huijgens is de vertrekkend bestuurder van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). De professor pleit al jaren voor een verbod op de zonnebank. Volgens Huijgens moeten we af van het schoonheidsideaal dat een ‘gezond bruin kleurtje’ wordt genoemd. Huijgens laat weten dat er niets gezond aan is. ‘De zon – en de zonnebank – zijn slecht voor de huid. Dit feit is al jaren bekend.’

De afgelopen jaren is het aantal personen met huidkanker explosief gestegen. Vorig jaar kregen bijna 73.000 mensen de diagnose huidkanker. Ook dermatoloog Marlies Wakkee van het Erasmus MC maakt zich zorgen. Wakkee is gespecialiseerd in huidkanker en verwijst naar een grote Europese studie die is gepubliceerd in het internationaal hoog aangeschreven tijdschrift British Medical Journal (BMJ). In dit tijdschrift staat dat als je onder de zonnebank gaat, je 20 procent meer kans hebt op een melanoom. Maak je voor je 35e gebruik van de zonnebank? Dan loopt de kans op een melanoom zelfs op tot 40 procent. 

Volgens Staatssecretaris Paul Blokhuis ligt er een belangrijke taak voor de overheid. Het RIVM heeft in opdracht van de overheid in 2019 een Zonkrachtactieplan gemaakt. Belangrijkste doelen van dat plan zijn onder andere het creëren van meer bewustwording en het beter waarschuwen van mensen beter voor sterke zonkracht. Ook moeten mensen beter worden voorgelicht over wat zij kunnen doen om het risico op huidkanker te verkleinen. De staatssecretaris laat weten dat er geen verbod op de zonnebank komt. Maar het RIVM gaat wel kijken hoe er meer aan voorlichting over zonnebanken en het risico op huidkanker kan worden gedaan.