186.000 euro smartengeld toegewezen na zuuraanval

Een gevangene die een bijtende vloeistof over een medegevangene gooide, moet het slachtoffer smartengeld en een schadevergoeding betalen. In totaal bedraagt het bedrag aan smartengeld en schadevergoeding 186.000 euro. Zo luidt het oordeel van de Rechtbank in Noord-Holland.

22 november 2016 viel de man het slachtoffer in de gevangenis in Heerhugowaard aan. Hij gooide ovenreiniger - een uiterst giftig en gevaarlijk schoonmaakmiddel - in het gezicht van het slachtoffer. Volgens de officier van justitie hoorden bewaarders vervolgens 'een gil die door merg en been ging'. Het slachtoffer werd gevonden terwijl hij over de gevangenisvloer kroop. Eerder zouden de twee een meningsverschil hebben gehad.

Direct na de aanval werden de ogen van het slachtoffer uitgespoeld met behulp van een emmer water. Ook werd de man naar het ziekenhuis vervoerd alwaar hij werd geopereerd. Dit alles mocht echter niet baten. Met zijn linkeroog ziet de man niets meer. Rechts heeft hij slechts beperkt zicht.

De rechtbank acht het bewezen dat de materiële schade rechtstreeks voortvloeit uit de aanval. De vordering wordt dan ook (als voorschot) toegewezen, vermeerderd met de wettelijke rente over dit bedrag vanaf 22 november 2016 tot aan de dag der algehele voldoening. Volgens ASP is de uitspraak een goed voorbeeld van het feit dat het smartengeld in Nederland hoger moet. De uitspraak past hierin uitermate goed.