ASP overweegt proefprocedure tegen fabrikant Thyrax

De Vereniging van Advocaten voor Slachtoffers van Personenschade, kortweg ASP genoemd, adviseert gedupeerden over de mogelijkheden om een gerechtelijke procedure te starten tegen Aspen Frama Trading, fabrikant van schildkliermedicijn Thyrax.

Thyrax is het meest gebruikte medicijn door schildklierpatiënten in Nederland. Thyrax was begin 2016 lange tijd niet leverbaar, waardoor duizenden patiënten gedupeerd werden.  

Aspen Frama Trading verplaatste de productie van het schildkliermedicijn van Oss naar Duitsland. In totaal moesten daardoor meer dan 300.000 Thyrax-gebruikers overstappen op een ander schildkliermedicijn. Zij ondervonden ernstige gezondheidsklachten als vermoeidheid, hartkloppingen en stofwisselingsproblemen. ASP heeft een groep gespecialiseerde letselschadeadvocaten aangesteld, die vanuit de Werkgroep Thyrax de gedupeerden een juridisch advies hebben toegezonden over de mogelijkheden om een procedure tegen de fabrikant te starten. Thyrax-gebruikers die aantoonbare schade hebben en beschikken over een rechtsbijstandsverzekeraar zijn door ASP opgeroepen om zich te melden. De mogelijkheden van het starten van een proefprocedure worden onderzocht. Wanneer aansprakelijkheid komt vast te staan, dan kunnen ook andere gedupeerden zich door een ASP-letselschadeadvocaat in hun buurt laten bijstaan. Opgelopen schade wordt dan nader in kaart gebracht.

ASP sprong al eerder in de bres voor Thyrax-gebruikers. Zo richtte de ASP in januari 2016 het meldpunt Thyrax op. Na oprichting stroomden duizenden meldingen van gedupeerde Thyrax-gebruikers binnen. De oorzaak van het niet kunnen leveren was lange tijd onbekend. Door de Inspectie voor de Volksgezondheid werd een rapport opgemaakt. Maar een onbekende partij maakte bezwaar tegen openbaarmaking. De ASP drong er in april 2017 op aan dat het rapport van de Inspectie alsnog openbaar werd gemaakt. Dit gebeurde uiteindelijk in september 2017. Volgens ASP blijkt uit het rapport dat Aspen Frama Trading onvoldoende maatregelen nam om het Thyrax-tekort te voorkomen. Ook is er volgens de vereniging geen grondige risicoanalyse gedaan om een eventueel tekort van het schildkliermedicijn te voorkomen.