Patiënt MC Slotervaart overlijdt nadat pieper hapert

Afgelopen zomer liet de gespecialiseerde hulp bij een in levensgevaar verkerende patiënt in het MC Slotervaart te lang op zich wachten. Hierdoor overleed de betreffende patiënt van het inmiddels failliet verklaarde ziekenhuis. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd is daarom een onderzoek naar de mogelijke medische misser gestart.

Normaal gesproken hoort gespecialiseerde hulp, bestaande uit een reanimatiekar met apparatuur om de ademhaling over te nemen en de patiënt te defibrilleren, binnen enkele minuten naast het bed van de patiënt te staan. In dit geval duurde het maar liefst twaalf minuten, waardoor hulp te laat kwam. Ook in de dagen na het overlijden waren er minstens twee incidenten met een falende pieper, waarbij hulp niet op tijd op gang kwam. Dit staat in een brief die de Calamiteitencommissie van het ziekenhuis naar de raad van bestuur schreef.

Volgens een woordvoerder van het MC Slotervaart was de patiënt vrijwel zeker ook overleden als de piepers wel hadden gewerkt. Een anonieme arts stelt echter dat een weigerend sein in noodgevallen nooit mag voorkomen. Al jaren waren falende piepers een bron van klachten onder artsen. Diverse bronnen geven aan dat het ziekenhuis beknibbelde op bepaalde zaken, waardoor artsen onvoldoende werden gefaciliteerd.