ASP onderzoekt recent vrijgegeven rapport omtrent Thyrax

Aspen Pharma, de fabrikant van het schildkliergeneesmiddel Thyrax, wordt beboet door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Aspen heeft volgens de inspectie niet genoeg zijn best gedaan om te verhinderen dat er vorig jaar een tekort was aan het medicijn.

Afgelopen week heeft de Inspectie het rapport over het ontstaan van het tekort openbaargemaakt. Een verhuizing van het bedrijf lag er volgens Aspen ten grondslag aan. Overigens was het rapport er in juni 2016. Echter, Aspen maakte bezwaar tegen het openbaar maken ervan.

In Nederland gebruikten circa 350.000 schildklierpatiënten Thyrax. Toen bekend werd dat Thyrax uit de handel werd genomen, richtte ASP een meldpunt voor gedupeerden op. Wanneer Thyrax-gebruikers namelijk stoppen met het geneesmiddel kunnen zij klachten krijgen, zoals hartkloppingen, vermoeidheid en stofwisselingsproblemen. De inspectie stelt dat Aspen de impact van de verhuizing van het medicijn heeft onderschat. Aspen heeft daardoor de geneesmiddelenwet overtreden.  Daarom krijgt het bedrijf nu een boete. ASP streed voor openbaarmaking van het rapport. ASP merkt op dat commerciële belangen steeds vaker boven de gezondheid van patiënten worden gesteld.

Inmiddels zou het geneesmiddel weer volop verkrijgbaar zijn. Naar verluidt zouden veel (oud-) gebruikers niet terugkeren naar Thyrax, omdat zij inmiddels (uiteindelijk) zijn ingeregeld op een nieuw geneesmiddel.

De komende tijd gaat ASP het rapport nader bestuderen. Aan de hand van de conclusies stelt de vereniging een juridisch advies op voor de gedupeerden die zichzelf hebben gemeld bij het meldpunt. In dit advies komen hun mogelijkheden en proceskansen aan de orde..