Nederlander wint rechtszaak tegen farmaceut

Een 32-jarige man heeft onlangs een rechtszaak tegen een internationaal opererende farmaceut gewonnen. De Nederlander – die het antidepressivum seroxat in zijn kindertijd jarenlang gebruikte – had ernstige bijwerkingen.

Zo kreeg de man angstgevoelens en zelfmoordneigingen tijdens zijn puberteit. Farmaceut GlaxoSmithKline was op de hoogte van bijverschijnselen bij kinderen, maar informeerde patiënten en artsen desondanks niet.

De rechter heeft nu geoordeeld dat GlaxoSmithKline wist dat het middel seroxat (ernstige) bijwerkingen kan hebben. Maar ook dat het middel op kinderen of jongeren niet of nauwelijks positief effect heeft. Artsen moeten daarom vanaf nu gewaarschuwd worden, zodat zij kunnen afwegen of het middel moet worden voorgeschreven. Doordat de farmaceut dit in het verleden niet heeft gedaan, zijn patiënten zonder waarschuwing aan risico’s blootgesteld.

Om andere seroxat-gebruikers te helpen heeft de man die het proces aanspande de Stichting SeroxatClaim opgericht. Hier kunnen mensen die het middel gebruikten zich melden, waarna een schadeclaim kan worden ingediend.