Tientallen militairen vermoedelijk ziek door contact met burn pits

Er zijn vier meldingen over gezondheidsklachten door burn pits binnengekomen bij het Ministerie van Defensie. Dat liet minister van Defensie Ank Bijleveld onlangs aan de Tweede Kamer weten. Burn-pits zijn kuilen voor vuilverbranding die onder meer in de Afghaanse provincie Uruzgan werden gebruikt.

Niet alleen vuilnis werd in de burn-pits verbrand, ook medicijnresten werden erin vernietigd. Tientallen militairen vermoeden dat zij ziek zijn geworden door de giftige gassen die door de burn pits vrijkwamen. Zo’n 50 militairen vermoeden zelfs dat zij kanker hebben gekregen doordat zij in contact kwamen met de giftige gassen. SP-kamerlid Sadet Karabulut heeft inmiddels om opheldering gevraagd. Volgens Karabulut zijn de problemen al jarenlang bekend, maar genegeerd. Minister Bijleveld wil alle klachten eerst boven water krijgen en in gesprek met de veteranen die zich hebben gemeld en hun advocaat.

Inmiddels is er een meldpunt bij Defensie opgericht waar meer aan burn pit gerelateerde klachten kunnen worden gerapporteerd. D66-kamerlid Salima Belhaj is van mening dat alle Nederlandse militairen middels een brief moeten worden geïnformeerd over eventuele gezondheidsklachten door burn pits. Bijleveld heeft aangegeven over dit voorstel na te denken.