Mogelijk letselschadeprocedure na listeriabesmetting

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat bekijken of vleeswarenfabrikant Offerman strafbare feiten heeft gepleegd, waardoor onlangs de listeria-bacterie in producten terecht kon komen.

Listeria is een bacterie die ernstige voedselvergiftiging kan veroorzaken. Eén vrouw kreeg een miskraam na het eten van met listeria besmette vleeswaren. Zeventien mensen werden ziek. Daarnaast zijn er drie sterfgevallen bekend.

Wanneer er een strafzaak komt kunnen slachtoffers en nabestaanden zich melden bij het OM. Ook kunnen slachtoffers een letselschadeprocedure starten. Slachtoffers kunnen recht hebben op een schadevergoeding wanneer blijkt dat het bedrijf verwijtbaar heeft gehandeld. Nabestaanden van overleden slachtoffers hebben mogelijk recht op een vergoeding voor het feit dat zij een dierbare moeten missen. Dit wordt affectieschade genoemd.

Overigens is de fabriek van Offerman per direct gesloten. Het verwerken van vleeswaren mag pas worden hervat als alle productielocaties zijn gereinigd, heringericht en goedgekeurd door de NVWA.