’Kwaliteit gezondheidszorg vaker bepaald door commercie’

Het is een algemene trend dat geneesmiddelen steeds duurder worden. Medicijnen worden daardoor niet zonder meer in het basispakket opgenomen door het ministerie van Volksgezondheid. Zelfs wanneer de wetenschappelijke werking is bewezen. Eerst moet er een korting worden bedongen met het farmaceutische bedrijf dat het geneesmiddel verstrekt. ASP maakt zich hierover grote zorgen.

ASP-voorzitter mr. Tim Bueters: ‘De kwaliteit van de gezondheidszorg wordt steeds vaker bepaald door de commercie. Zo werd onlangs bekend dat er in Nederland verschillende initiatieven worden gezocht die ervoor moeten zorgen dat kosten voor geneesmiddelen in de hand blijven.’ Een voorbeeld hiervan is het voorschrijven van lagere doseringen door het Radboudumc. Patiënten met nierziekte aHus gebruiken steeds minder eculizumab, een zeer duur medicijn. Er wordt getracht het medicijngebruik af te bouwen. Aan mensen met nierkanker worden daarnaast minder medicijnen gegeven als ze goed ontbijten. Een stevig ontbijt heeft namelijk een positieve impact op de werking van het medicijn.

Acht academische ziekenhuizen gaan dit jaar bovendien proberen samen te werken. Want wanneer ziekenhuizen bij zorginkoop samenwerken, kunnen zij rekenen op aanzienlijke kortingen van de farmaceutische industrie. Ook is demissionair minister Schippers begonnen met het opzetten van een internationaal overleg. Volgens ASP zorgt de marktwerking er kennelijk voor dat er alternatieven moeten worden gezocht, zoals een lagere dosering. ‘Een uitermate kwalijke ontwikkeling,’ aldus Bueters. ‘Zeker gezien het feit dat de farmaceutische industrie de komende tijd meer winst verwacht te maken.’