Gratis rechtsbijstand voor MH17-nabestaanden

Er komt gratis rechtsbijstand voor de nabestaanden van MH17-slachtoffers die bij de strafrechter een schadevergoeding eisen. Om de individuele schade te bepalen raadt Minister Grapperhaus nabestaanden aan om gespecialiseerde advocaten of juristen in de arm te nemen. Nabestaanden kunnen zich als benadeelde partij voegen in het strafproces tegen de verdachten van het neerhalen van de vlucht van Malaysia Airlines.

Schade claimen

De minister schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat de Raad voor Rechtsbijstand nabestaanden kan helpen. Dit is in het verleden al gebeurd toen nabestaanden claims indienden bij Malaysia Airlines. Een vergoeding kan worden geëist als bijvoorbeeld degene die in hun levensonderhoud voorzag door het incident om het leven is gekomen. Ook schrijft Grapperhaus in de brief dat schade die al door een verzekeraar of luchtvaartmaatschappij is vergoed, niet opnieuw kan worden geclaimd./p>

Geen smartengeld

In de zaak van het neerhalen van de vlucht naar Kuala Lumpur kan geen smartengeld worden geëist. De wet vergoeding affectieschade is pas recent van kracht gegaan en geldt niet met terugwerkende kracht. Het is nog onduidelijk wanneer er een proces komt tegen de verdachten. Als de daders veroordeeld worden tot het betalen van een schadevergoeding, moeten zij het bedrag binnen acht maanden voldoen. Gebeurt dit niet, dan zal de Staat het resterende bedrag aan de nabestaanden uitkeren. De overheid kan dan beslag leggen op de bezittingen van de daders om zo alsnog het geld te innen.