Utrecht en Amsterdam sluiten zich aan bij aangifte tegen tabaksindustrie

Vorige week kondigde het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis en het KWF Kankerfonds aan dat zij zich aansluiten bij de aangifte die vorig jaar tegen de tabaksindustrie is gedaan. Nu is ook bekend gemaakt dat de gemeentes Amsterdam en Utrecht zich bij deze aangifte willen voegen.

Volgens beide gemeentes past de aangifte binnen het anti-rookbeleid. Er moet volgens de gemeentes meer worden gedaan om roken terug te dringen. Jaarlijks sterven in Nederland circa 20.000 mensen door roken.

Vorig jaar werd de aangifte gedaan tegen de tabaksfabrikanten British American Tobacco, Philip Morris International, Japan Tobacco International en Imperial Tobacco Benelux. Een longkankerpatiënt, een COPD-patiënt en een longarts zijn initiatiefnemer van de aangifte. Volgens hen zouden de tabaksfabrikanten zich onder andere schuldig maken aan poging tot moord en valsheid in geschrifte.

Naar verluidt zal ook de gehele verslagingszorg, waaronder Verslavingskunde Nederland, aangifte doen. Onder Verslavingskunde Nederland bevinden zich onder meer de het Trimbos-instituut, de Jellinek-kliniek en het Leger des Heils. Volgens de verslavingszorg is er sprake van ‘mishandeling’ met letselschade als gevolg. Ook het UMCG in Groningen en het Radboudumc in Nijmegen steunen de aangifte tegen de tabaksindustrie.