Geen uitzondering spaartaks op letselschadevergoeding

Het kabinet heeft laten weten dat het geen uitzondering wil maken op de spaartaks op vergoedingen aan letselschadeslachtoffers.

Volgens de ASP is het op zich geen probleem dat er geen uitzondering zal worden gemaakt. De heffing in Box 3 wordt namelijk in de schadeberekening meegenomen. Ook het iteratie-effect dat hierdoor ontstaat kan worden doorgerekend. Echter, het maakt schades wél duurder. Hierdoor zijn deze moeilijker te regelen met (verzekeraars van) tegenpartijen.

Kamerleden Leijten (SP) en Lodders (VVD) wilden dat een letselschadevergoeding voor slachtoffers onbelast bleef. Volgens hen is het niet rechtvaardig dat slachtoffers die een vergoeding voor geleden schade op hun spaarrekening zetten, daar aan het eind van het jaar belasting over moeten betalen. Volgens minister De Jonge kan er echter geen uitzondering worden gemaakt. De reden daarvoor is dat wanneer iemand geld van een spaarrekening afboekt er niet te bepalen valt of dat van de vergoeding is of van het al eerdere gespaarde vermogen.

De huidige spaartaks gaat overigens per 2022 op de schop.