Doden door foutieve informatie doos hartklepprothese

Elk jaar sterven zeven tot acht Nederlandse hartpatiënten doordat de diameter van de hartklep niet altijd correct op de verpakking van hun hartklepprothese blijkt te staan.

Dat meldt Tjark Ebels, hoogleraar hartchirurgie. Ebels baseert zich op onderzoek van de universiteit van Quebec. Als een hartklep te nauw is dan gaat het bloed er moeilijker doorheen. Vervolgens loopt de druk in de kamer te hoog op. De gevolgen daarvan kunnen levensbedreigend zijn voor de patiënt.

Inmiddels trekken diverse Nederlandse hartchirurgen aan de bel omdat ze merken dat hartklepfabrikanten op grote schaal foutief afgemeten hartkleppen afleveren. Volgens Ebels staat er op een flesje frisdrank beter vermeld wat erin zit dan op de verpakking van een hartklepprothese. Volgens de hoogleraar zou de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd onderzoek kunnen doen. Tot op heden is dit niet gebeurd.

Ook de Valve Labelling Task Force (een Amerikaans comité) en de Europese Vereniging voor cardio-thoracaal chirurgen (EATCS) onderschrijven het probleem. Zij geven aan dat er desastreuse situaties kunnen ontstaan wanneer fabrikanten van prothesen foutieve informatie op verpakkingen mogen blijven zetten.