'Weer daders uit woonomgeving slachtoffers en nabestaanden’

Er gaan steeds meer geluiden op om een gebiedsverbod in te stellen dat nabestaanden en slachtoffers van een misdrijf beter moet beschermen.

Het is al mogelijk om daders een dergelijk verbod op te leggen, maar enkel gedurende de straf. Wanneer de straf erop zit, vervallen de mogelijkheden voor een gebiedsverbod.

De aanleiding van de discussie is dat onlangs de moeder van de vermoorde tienerjongen Pascal Keijzer wraak wilde nemen op de moordenaar van haar zoon, door ‘moordenaar’ op zijn woning te schrijven. De man ging – nadat zijn straf erop zat – op 5 kilometer afstand van de ouders van het slachtoffer wonen. Onder meer dit feit bracht enorme spanningen bij de familie van het slachtoffer met zich mee. Bureau Beke, dat onder meer onderzoek doet op het vlak van criminaliteit, laat in het AD weten dat dergelijke wraakacties en confrontaties niet vaak voorkomen. Echter, de impact is vaak zeer groot als daders zich in de buurt van slachtoffers vestigen tijdens het proefverlof, de voorwaardelijke invrijheidsstelling of wanneer de straf er op zit.

België kent al een permanent woonverbod voor zedendelinquenten. Dit verbod moet voorkomen dat daders in de buurt van hun slachtoffers gaan wonen. In Canada gaat men zelfs een stapje verder. Hier wordt er een speciale commissie opgericht met daarin onder andere nabestaanden. Zij beslissen over de voorwaarden voor vrijlating van de dader. De familie Keijzer heeft laten weten voorstander te zijn van meer mogelijkheden om daders uit de woonomgeving van slachtoffers en nabestaanden te weren.