Compensatieregeling chroom-6 ontoereikend, aldus (oud-) medewerkers Defensie

De compensatieregeling van Defensie voor (oud-)werknemers die ziek zijn geworden door het werken met chroom-6 is ontoereikend. Tijdens een voorlichtingsbijeenkomst in Roermond liet het (voormalig) personeel dit weten. De betrokkenen werden gedurende de bijeenkomst bijgepraat over de compensatieregeling. De compensatie varieert van 5.000 tot 40.000 euro smartengeld, evenals een schadevergoeding van 3.850 euro.

Mensen die op onderhoudswerkplaatsen met de giftige stof chroom-6 werkten, komen in aanmerking voor de compensatieregeling. Op de onderhoudswerkplaatsen, ook wel POMS-sites genoemd, werd zonder mondkapjes in nauwelijks geventileerde ruimtes gewerkt. De aanwezigen lieten weten dat Defensie sinds 1973 willen en wetens personeel heeft blootgesteld aan kanker en andere fatale ziekten. Velen van hen menen bovendien dat zij klachten ondervinden die niet op de lijst van erkende ziekten van Defensie staan.

Sommige (oud-)medewerkers vinden dat Defensie voor de rechter moet worden gesleept. Ook zijn zij van mening dat zorgverzekeraars ziektekosten van (oud-)werknemers op Defensie moeten verhalen. Overigens betreft de compensatieregeling alleen mensen die met chroom-6 in aanraking zijn gekomen. En moeten (oud-)medewerkers bewijzen dat zij hierdoor ziek zijn geworden. Een gespecialiseerde APS-letselschadeadvocaat kan chroom-6-slachtoffers bijstaan in dit proces.