2:Dronepiloot die fietster verwondde moet letselschadevergoeding betalen

Een man die in mei 2020 een fietster verwondde met zijn drone, heeft een betalingsregeling getroffen voor het vergoeden van letselschade. De fietster werd geraakt door de drone nadat het onbemande vliegende vaartuig door een windvlaag boven het fietspad terechtkwam. De vrouw kreeg de drone vervolgens tegen haar hoofd en liep daarbij blijvend oogletsel op.

Dronepiloot die fietster verwondde moet letselschadevergoeding betalen

Het Openbaar Ministerie verwijt de 42-jarige dronepiloot gevaar te hebben veroorzaakt door geen controle over de drone te hebben. Ook vloog hij met de drone in de omgeving van zweefvliegveld Valkenburg. Dit is bij wet verboden (artikel 5.3 Wet Luchtvaart). De dronepiloot gaf aan dat hij de regelgeving voor het besturen van de drone niet kende. Omdat de dronepiloot zich schuldbewust opstelt en een betalingsregeling heeft getroffen, vroeg de officier enkel om een schuldigverklaring, zonder de man straf op te leggen. Ook eiste de officier een vergoeding van de resterende schade. De kantonrechter kon zich hierin vinden en oordeelde conform de eis van de officier.

De basisregels voor vliegen met een drone zijn sinds 31 december 2020 in heel Europa gelijk. De regelgeving is gebaseerd op het risico dat dronevluchten met zich meebrengen. Voor eigenaren van drones geldt een registratieverplichting. Verder moet iedere piloot op afstand een vliegbewijs halen. Ongevallen met drones zijn in het verleden vaker voorgekomen. Zo moest vorig jaar een sportvliegtuig een voorzorgslanding maken op Eindhoven Airport na een botsing met een drone.

Deel deze pagina