AMC ontwikkelt zelf medicijn wegens forse prijsstijging farmaceut

Het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam heeft bekend gemaakt zelf een medicijn te gaan ontwikkelen voor de behandeling van patiënten met cerebrotendineuze xanthomatose.

Het huidige medicijn CDCA voor deze stofwisselingsziekte – kortweg CTX genoemd – kost normaal gesproken zo’n 40.000 euro per jaar. Echter, sinds juni vorig jaar is de prijs van dit middel gestegen tot maar liefst 120.000 euro per patiënt per jaar. Daarom wordt het door farmaceut Leadiant geproduceerde medicijn inmiddels niet meer vergoed door verzekeraars. Reden te meer voor het AMC om het medicijn zelf te ontwikkelen. Wanneer patiënten het medicijn namelijk niet gebruiken, kunnen zij zeer ernstige klachten ontwikkelen.

Forse prijsstijgingen in de farmaceutische industrie komen met enige regelmaat voor, waardoor zorgkosten oplopen. Een aantal verzekeraars juicht daarom het baanbrekende initiatief van het AMC toe. Het is voor het eerst dat de bereiding van een medicijn door een apotheek van een ziekenhuis wel wordt ingekocht en het medicijn van de farmaceut niet.