Ruim 200 veteranen melden burnpitklachten

Sinds de oprichting van het burnpitmeldpunt in november 2018 hebben 485 veteranen zich er gemeld. Van hen hebben er 202 gezondheidsklachten. 81 hebben een aan de luchtwegen gerelateerde ziekte. 12 hebben zenuwstelsel- of hersenziekten. 21 (ex-)militairen hebben maagdarmaandoeningen. Ook hebben 7 veteranen last van chronische vermoeidheid.

Wat is een burn pit?

In een burn pit wordt allerlei afval verbrand. Van accu’s en banden tot chemisch afval. Ook medisch afval, papier, piepschuim, rubber en smeermiddelen worden erin verbrand. Hierbij komt witte en zwarte rook vrij. Burn pits branden dag en nacht. Deze week praat de Tweede Kamer over de burn pits tijdens een debat over de gezondheid van militairen. Defensie werkt overigens niet meer met de verbrandingskuilen. Onderaannemers voeren nu het afval van militaire missies af.

Burn pit gezondheidsrisico

Uit recent Amerikaans onderzoek blijkt dat er mogelijk een sterk verband is tussen longziekten en een verblijf in een land met fijnstof, zoals woestijnzand, en burn pits. Denk aan landen als Irak, Koeweit en Afghanistan. Zo hebben militairen die naar Afghanistan waren uitgezonden maar liefs 61% vaker last van astma. Een ander onderzoek toont aan dat hoe langer militairen op missie waren, hoe meer longklachten er voorkomen. Ook neemt hun longfunctie af.

Overige gezondheidsklachten defensie

Naast de kwestie rondom de burn pits zijn er ook andere gezondheidsproblemen waarmee defensie te maken heeft. De bekendste zijn gezondheidsklachten veroorzaakt door chroom-6. Deze giftige stof was verwerkt in verf waarmee talloze militairen in aanraking kwamen. Maar ook PX-10 is veelbesproken. Dit is een mogelijk kankerverwekkende reinigingsolie die tot 1993 bij wapens en materieel werd toegepast.