Schadevergoeding voor misbruikslachtoffers Defensie

Defensie heeft drie militairen die tijdens een ontgroeningsritueel mogelijk zijn geïntimideerd, vernederd en misbruikt, een schadevergoeding van circa 200.000 euro toegekend.

Defensievakbond AFMP bevestigt dat er in de treiter- en misbruikzaak bij de Luchtmobiele Brigade in Schaarsbergen is geschikt. Over de hoogte van de schadevergoeding doet de AFMP echter geen uitspraken.

Tijdens de affaire die vijf jaar geleden plaatsvond zou het gaan om misbruik, vernedering en intimidatie door negen superieuren. AFMP stelt dat het niet raar is dat de zaak al voor een strafrechtelijke behandeling is afgedaan, omdat de slachtoffers ernstige letselschade opliepen, waarvoor de werkgever zich aansprakelijk achtte. Defensie geeft aan dat het schikkingsbedrag de letselschadeslachtoffers voldoende in staat stelt om de schade af te dekken. Ook maakt het geldbedrag een nieuwe start in het leven mogelijk.

Justitie buigt zich binnenkort over de vraag of de negen verdachten verder worden vervolgd. Defensie heeft een meldpunt geopend waar slachtoffers van misbruik of intimidatie zich kunnen melden. Het meldpunt blijft in ieder geval bestaan tot 1 oktober 2018.