Schadevergoeding voor chroom-6-slachtoffers NS-werkplaats Tilburg

Gemeente Tilburg en de NS trekken 10 miljoen euro uit om personen die in een Tilburgse NS-werkplaats met chroom-6 hebben gewerkt, een vergoeding te geven. De mensen kwamen tussen 2004 en 2012 met de giftige stof in aanraking.

Onder hen zijn Tilburgse werkelozen die voor re-integratie verplicht aan het werk werden gezet bij de NS. De mensen schuurden oude treinstellen, waarbij kankerverwekkend chroom-6 vrijkwam uit oude verflagen.

In totaal kunnen zo’n 8.000 slachtoffers rekenen op een schadevergoeding van 7.000 euro netto. Mensen die ziek zijn geworden kunnen daar vergoedingen tot 40.000 euro bij optellen. Hoewel het bedrag van 10 miljoen euro in eerste instantie hoog lijkt, plaatst de ASP er een kanttekening bij. ‘Ieder slachtoffer heeft recht op vergoeding van de geleden schade. Het is de vraag of het 'budget' dan wel voldoende is voor iedereen.’

Onlangs concludeerde een onafhankelijke commissie dat zowel de gemeente als de NS steken hebben laten vallen. Zo informeerde de NS de gemeente niet over de gevaren van chroom-6. De gemeente heeft daarnaast onvoldoende maatregelen genomen. Naast een vergoeding hebben de NS en de gemeente Tilburg excuses aangeboden aan de gedupeerden. Het OM doet nader onderzoek naar de werkplaats. Door inademing van chroom-6 kunnen onder andere longkanker, astma en allergische reacties ontstaan.